ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЯКОСТІ ПОСЛУГ ГОТЕЛІВ І ЗАКЛАДІВ РОЗМІЩЕННЯ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ НА COVID-19

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.0.57.2020.206385

Ключові слова:

безпека, готелі, готельне господарство, економічні важелі, заклади розміщення, карантин, організація управління, пандемія, санітарно-гігієнічні умови, якість послуг, COVID-19

Анотація

У статті досліджено сучасні тенденції та умови забезпечення в Україні якості послуг готелів і закладів розміщення під час пандемії на COVID-19. Проведено аналіз інформативно-аналітичної бази, нормативно-правових документів України, рекомендацій фахівців галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу щодо позитивного досвіду країн світу стосовно умов організації та надання послуг у готелях та інших закладах розміщення в період пом’якшення карантину та за необхідності дотримання відповідних правил поведінки та організації обслуговування. Досліджено й обґрунтовано необхідність системного підходу до управління персоналом готелів і різноманітних закладів розміщення, розробки та впровадження комплексу навчання щодо поводження під час виконання своїх обов’язків у разі виявлення серед гостей або персоналу хворих на COVID-19 та інші захворювання. Розглянуто пропозиції від Асоціації індустрії гостинності й Української асоціації медичного туризму до державних органів влади щодо правил поводження в готелях та інших закладах розміщення з метою безпеки та упередження фактів поширення захворювання на COVID-19. Акцентовано увагу на організаційно-економічних аспектах посилення відповідальності керівної ланки в управлінні готельним господарством щодо необхідності контролю персоналу за дотриманням правил обслуговування гостей, дотримання технічного та технологічного регламенту виконання виробничо-господарських завдань.

Біографії авторів

Svitlana S. Belyaeva, Черкаський державний технологічний університет

к.е.н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

Oleksandr B. Kurakin, Черкаський державний технологічний університет

ст. викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

Larisa G. Byshovets, Черкаський державний технологічний університет

ст. викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

Посилання

The Association of hospitality industry of Ukraine. Official site. Available at: http://aigu.org.ua/ (accessed on: 10.04.2020).

All-Ukrainian public organization "Association of small hotels and apartments of Ukraine". VGO "AMGAU". Available at: https://vkursi.pro/card/vho-amhau-35142910 (accessed on: 03.05.2020).

The Association of hotels and restaurants of Ukraine. Available at: https://www.facebook.com/search/top/ (accessed on: 01.04.2020).

Types of work on certification of services carried out by the scientific and technical department of conformity verification of SE "Ukrmetrteststandard. Available at: http://csm.kiev.ua (accessed on: 09.04.2020).

Nezdoyminov, S. G. (2016). Ukraine's hotel business in the context of market reforms. Ars Administrandi, no. 3, pp. 97–106 [in Russian].

Galasyuk, S. S, Shikina, O. V. (2015). Organizational and economic principles of operation of small hotels: monograph. Odessa, 281 p. [in Ukrainian].

Davydova, O. Yu. (2017). Formation of a system of innovative management of the development of hotel and restaurant enterprises. Biznes Inform, no. 11, рр. 459–464 [in Ukrainian].

Zavidna, L. D. (2017). Hotel business: development strategies: monograph. Kyiv, 600 p. [in Ukrainian].

Kramarenko, M. O. (2018). Scientific principles of architectural and planning organization of resort hotels: dis. of Ph.D. in Arch.: 18.00.02. Kyiv, 217 p. [in Ukrainian].

Matviychuk, L. Yu. (2016). Regional features of hotel development in Ukraine. Ekonomichni nauky, iss. 13, pp. 265–273 [in Ukrainian].

Milashovska, O. I., Grynialo, A. V., Udut, M. M. (2017). Innovative potential of hotel and restaurant business enterprises. Ekonomika ta suspilstvo, iss. 8, pp. 431–435 [in Ukrainian].

Izhi, M. M., Babova, K. D., Bezverkhnyuk, T. M. (2016). Regional tourist product: a project approach to ensuring a competitiveness: monograph. Odessa: ORIDU NADU, 626 p. [in Ukrainian].

Legislative base of Ukraine (2020). Kyiv. Available at: http://search.ligazakon.ua/search/business/instruction/ua/ (accessed on: 14.06.2020).

On amendments to some acts of the Cabinet of Ministers of Ukraine: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of June 17, 2020, no. 500. Available at: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-aktiv-kabinetu-ministriv-ukrayini-i170620-500 (accessed on: 18.06.2020).

On amendments to the Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of May 20, 2020, no 392: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of June 3, 2020, no. 435. Available at: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-20-travnya-2020-t030620 (accessed on: 18.06.2020).

Hotels will work without conference rooms, fitness and spa - the requirements of the Ministry of Health. "LIGA: ZAKON" news agency. Available at: https://buh.ligazakon.net/ua/news/195454_gotel-zapratsyuyut-bez-konferents-zalv-ftnesu-ta-spa--vimogi-moz (accessed on: 21.05.2020).

Distance, disinfection and personal protection – AIGU has developed quarantine rules for hotels. May 6. Available at: https://dt.ua/UKRAINE/vidstan-dezinfekciya-ta-individualniy-zahist-aigu-rozrobila-karantinni-pravila-roboti-goteliv-346867_html (accessed on: 21.06.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-26

Номер

Розділ

Статті