МЕТОДИ МАРКЕТИНГОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ РИТЕЙЛУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧА

Автор(и)

  • Олена Коломицева Черкаський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6769-0590
  • Лідія Васильченко Черкаський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6262-6680
  • Тетяна Бурцева Черкаський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6559-5269
  • Сергій Пепчук Черкаський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2251-8818
  • Людмила Деньга Черкаський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.62.2021.241846

Ключові слова:

маркетингові дослідження, маркетингове ціноутворення, поведінка споживача, метод Ван Вестендорпа, споживча цінність, цінність товару

Анотація

В статті досліджено та згруповано фактори впливу на купівельну поведінку споживачів: культурні фактори, соціальні, економічні, особистісні, психологічні, природно-кліматичні, маркетингові, організаційні, ситуативні. Визначено вплив пандемії COVID-19 та пов’язаних з нею карантинних обмежень на поведінку споживача. Визначено поняття маркетингової цінової політики підприємства та розглянуто методи маркетингових досліджень ціни, що  поділяють на дві групи:  прямі методи, які базуються на опитуваннях покупців (метод зміни цінової чутливості, метод «сходи цін», тест без порівняння) та непрямі методи дослідження цін, основою яких є комплексна оцінка цінових і нецінових параметрів товару (спільний аналіз, послідовний вибір ціна–товар). Визначено переваги та недоліки кожного з методів. За допомогою метода зміни цінової чутливості (моделі Ван Вестендорпа), яка допомагає підприємствам зрозуміти, як споживачі оцінюють його продукт і визначити діапазон прийнятних для споживача цін,  проведено дослідження цінової чутливості  споживачів  з метою визначення діапазону прийнятних цін на інверторний кондиціонер та визначено точку оптимальної ціни, за якої найменша кількість людей нехтує товаром через занадто високу чи занадто низьку ціну. Визначено, що при правильній реалізації, модель Ван Вестендорпа може створити успішні стратегії ціноутворення для широкого спектру продуктів, орієнтованих на споживачів та бізнес, через її відносну простоту,  особливо для малих та середніх підприємств, які запускають нові продукти чи послуги.

Біографії авторів

Олена Коломицева, Черкаський державний технологічний університет

д.е.н., професор, завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингу

Лідія Васильченко, Черкаський державний технологічний університет

к.е.н., доцент, доцент кафедри економічної кібернетики та маркетингу

Тетяна Бурцева, Черкаський державний технологічний університет

к.е.н., доцент, доцент кафедри економічної кібернетики та маркетингу

Сергій Пепчук, Черкаський державний технологічний університет

к.е.н., доцент

Людмила Деньга, Черкаський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України

судовий експерт сектору ЕД

Посилання

Kondratenko N.O., Volkova M.V. (2016) Methodical approaches to pricing in the marketing system. Global and national economic problems. No.12. P. 272-276.

Oklander M. A. (2013) Influence of social factors on consumer behavior. Scientific works of Donetsk National Technical University. Series: economic. No. 4 (46). С. 248–255.

Oklander M. (2013) Market methods of pricing in retail: focus on buyers and competitors. Economist. No. 6 (320). С. 55-58.

Oklander M.A. Chukurna O.P. (2010) Classification of methods of marketing research of the price. Scientific works of DonNTU. Series: economic. No. 41. P. 31-36.

Solntsev S. O., Zhyhalkevych Zh.M. (2020) Determining the attractiveness of innovative projects within quasi-structures based on the conjoint approach. Marketing and digital technologies. Vol. 4, No 1. p. 15-28.

Lisitsyna V.V. (2020) Trends in the development of network retail in Ukraine during the COVID pandemic. Economics and enterprise management. No. 2 (98). P. 24-34

Koval L. A., Romanchuk S. A. (2010) The main aspects of consumer behavior and the factors that determine the choice of a particular type of consumer behavior. Scientific works of Kirovograd National Technical University. Economic sciences. 2010. No.18. С. 117–122.

Statt D. (2003) Consumer psychology. Sankt-Peterburh. 448 p.

Baker M. J., Balmer J. M. T. (1997) Visual identity: trappings or substance? European Journal of Marketing (special edition on corporate identity). 1997. No 31. P. 366–382.

Myshko O.A., Kaminska I.M. (2021) Formation of the pricing policy of trade enterprises in modern conditions. Economy and society. Vol. 23. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/168

Zeithaml V. (1988) Consumer perceptions of price, quality, and value: A means–end model and synthesis of evidence. Journal of Marketing. No. 52 (July).

P. 2–22.

Kotler F., Keller K. L. (2006) Marketing Management. Express course. / trans. from English.; pod red. S. H. Bozhuk. 2-e yzd. Sankt-Peterburh: Pyter, 464 p.

Nielsen analytics: how sales of different groups of goods have changed during the quarantine period in Ukraine. URL: http://www.ua-retail.com (Date of application : 17.09.2021).

Top 10 trends that will affect grocery retail in 2021 - McKinsey studyURL: https://rau.ua/novyni/top-10-trendiv-2021-mckinsey/ (Date of application : 18.09.2021).

Luce R.D., Tukey J.W. (1964) Simultaneous Conjoint Measurement: A New Type of Fundamental Measurement. Journal of Mathematical Psychology. No 1. p. 1–27

Sadwick R. (2020) How To Price Your Product: A Guide To The Van Westendorp Pricing Model. URL: forbes.com/sites/rebeccasadwick/2020/06/22/how-to-price-products/?sh=273f12c755c7 (Date of application : 17.09.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-27

Номер

Розділ

Статті