Передумови розвитку постмитного контролю в Україні

Автор(и)

  • Дарія Сагарьова

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.1.36.2014.85632

Анотація

Етап трансформації митного законодавства України шляхом наближення його основних положень до світових стандартів супроводжується виникненням нових форм організації та проведення митного контролю. На сьогоднішній день впровадження постмитних перевірок суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності є одним із найголовніших напрямків гармонізації та спрощення митних процедур. З метою ефективного впровадження постмитного контролю в Україні повинні існувати певні передумови, покликані забезпечити процес його розвитку та вдосконалення.

Мета статті полягає у розробці чіткого переліку передумов розвитку постмитного контролю в Україні шляхом формування їх класифікаційної моделі. Відповідно до мети завданнями статті є: аналіз положень зарубіжних та вітчизняних джерел щодо трактування поняття передумови з точки зору впровадження контрольних дій; виділення та характеристика класифікаційних груп, які узагальнюють передумови розвитку постмитного контролю; дослідження впливу передумов на процес впровадження постмитного контролю в Україні.

У сучасних наукових роботах передумовам розвитку постмитного контролю не приділяється достатньої уваги. Розглянуті в статті проблеми є актуальними на етапі впровадження постмитного контролю, тому що чітко сформовані передумови є основою для реалізації мети, завдань та принципів контролю.

До економічних передумов розвитку фінансового контролю відносять необхідність постійного розвитку та підйому на якісно новий рівень економіки України; необхідність гармонізації національних облікових систем і аудиторських процесів відповідно до міжнародних стандартів; створення і розвиток транснаціональних корпорацій в Україні; відсутність досвіду побудови ефективних систем контролю фінансово-господарської та іншої діяльності європейського типу; необхідність визначення шляхів можливої адаптації найбільш передових і ефективних зарубіжних методів контролю до вітчизняної школи фінансового господарського контролю тощо.

Аналіз основоположних факторів, виділених у міжнародних документах з регулювання постмитного контролю (Технічних примітках щодо спрощення процедур торгівлі, Довіднику по модернізації митниці), та дослідження особливостей здійснення митних процедур в Україні дозволили сформулювати такі групи передумов розвитку постмитного контролю: нормативно-правові, економіко-політичні, організаційно-кадрові та інформаційно-технічні.

Визначальними у процесі вдосконалення постмитного контролю є нормативно-правові передумови, до яких належать трансформація законодавчої бази в сфері здійснення документальних перевірок після процесу митного оформлення та перегляд принципів бухгалтерського обліку відповідно до міжнародних тенденцій.

До економіко-політичних передумов належать: реалізація концепції добровільного співробітництва та дотримання законодавчих норм; надання статусу уповноважених економічних операторів деяким категоріям підприємств; впровадження антикорупційної політики та легалізація й детінізація зовнішньоекономічної діяльності.

Існування інформаційно-технічних передумов передбачає створення інформаційної бази даних учасників зовнішньоекономічної діяльності, застосування системи електронного декларування товарів, інформаційний обмін з митними органами іноземних держав, отримання електронної інформації від інших міністерств та відомств щодо дозвільних документів, управління ризиками тощо.

Організаційно-кадрові передумови постмитного контролю включають в себе координаційні дії в структурних підрозділах Міністерства доходів та зборів України в процесі організації та проведення перевірок, а також кадрове забезпечення постмитного контролю.

Отже, наближення основ здійснення митного оформлення до міжнародних стандартів вимагає застосування нових контрольних заходів, які базуються на розширенні аналітичних прийомів, застосуванні системи оцінки ризиків, проведенні постмитних перевірок. Саме впровадження постмитного контролю, що здійснюється після митного оформлення товарів, є одним із пріоритетних напрямків вдосконалення контрольних заходів та підвищення якості організації митного контролю шляхом спрощення митних процедур.

Наявність зазначених нормативно-правових, економіко-політичних, інформаційно-технічних та організаційно-кадрових передумов забезпечує процес розвитку постмитного контролю та створює основу для сприяння зовнішньоекономічній діяльності, спрощення митних процедур та відповідності сучасним тенденціям міжнародної торгівлі.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті