Удосконалення механізму фінансового забезпечення міст як системна проблема

Автор(и)

  • Ілона Бабух

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.1.36.2014.85646

Анотація

Сучасна ситуація в українській державі вимагає принципового перегляду основних положень формування регіональної політики та активізації реформування місцевого самоврядування. Врахування фінансових можливостей регіонів, досягнення фінансової самодостатності територіальних громад надзвичайно актуалізуються, а тому наука і практика повинні, зокрема, переглянути форми та механізми забезпечення фінансовими ресурсами органів місцевого самоврядування.

Мета роботи – визначення концептуальних засад забезпечення фінансової спроможності міста в сучасних умовах.

Фінансова спроможність є фундаментом для забезпечення виконання своїх повноважень органами місцевого самоврядування, а тому аналіз удосконалення механізму фінансового забезпечення розвитку міст слід розглядати як системну проблему, яка не просто потребує певного коригування фінансового становища міст, а вимагає загальної зміни фінансової та бюджетної політики в частині регулювання розвитку міст.

При визначені концептуальних засад забезпечення фінансової спроможності міст в сучасних умовах необхідне застосування концепції сталого розвитку, концепції поліфункціонального розвитку, які визначають стратегічні вектори соціально-економічного розвитку міста, та концепції бюджетного федералізму, принципи якої повинні лежати в основі формування системи місцевих фінансових та міжбюджетних відносин, що розглядається як забезпечувальна складова розвитку міста.

Обґрунтовано, що питання вдосконалення механізму фінансового забезпечення розвитку міст слід розглядати як системну проблему, яка вимагає загальної зміни існуючої в країні фінансової та бюджетної політики в частині регулювання розвитку міст. Результатом імплементації реформ у сфері фінансового забезпечення розвитку міст мають стати фінансова самостійність територіальних громад міст, досягнення їх фінансової спроможності, дієздатності та стійкості. Проаналізовано побудову системи фінансового забезпечення розвитку міст на засадах сталого розвитку міст, поліфункціонального розвитку міст та бюджетного федералізму. Запропоновано нову систему податків та зборів до бюджетів міст, яка відрізняється від існуючої в Бюджетному та Податковому кодексах.

Висновки, отримані в результаті аналізу проблем вдосконалення механізму фінансового забезпечення розвитку міст, дозволяють органам місцевого самоврядування розробляти стратегію і тактику ефективного розвитку міст через досягнення фінансової самодостатності та фінансової спроможності.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті