Особливості формування та використання ресурсного елементу потенціалу підприємства

Автор(и)

  • В. Демиденко
  • Л. Веретільник

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.1.36.2014.85669

Анотація

Забезпечення конкурентоспроможності та реалізації конкурентних переваг суб’єктів господарювання в умовах розвитку ринкової економіки в Україні тісно пов’язане з процесами раціонального формування й ефективного використання ресурсної складової потенціалу підприємства.

Метою дослідження є науково-методичне обґрунтування щодо ефективного формування та використання ресурсного елементу потенціалу.

Сутність виробничої діяльності кожного підприємства полягає у використанні та переробці економічних ресурсів з метою виробництва затребуваної ринком продукції. За цих обставин завжди залишаються актуальними питання визначення, формування та подальшого ефективного використання ресурсного елементу потенціалу підприємств.

Процес формування ресурсної складової потенціалу підприємства є одним із напрямів його економічної стратегії і передбачає створення й організацію системи ресурсів і компетенцій таким чином, щоб результат їхньої взаємодії був чинником успіху в досягненні стратегічних, тактичних і оперативних цілей діяльності підприємства.

Для забезпечення формування ефективного ресурсного елементу потенціалу підприємства необхідно дотримуватись певних умов: оптимізації у використанні усіх видів ресурсів; оптимізації у використанні природного потенціалу окремої території; еколого-економічної ефективності використання ресурсів; мотиваційних аспектів у впровадженні новітніх екологічних технологій.

Для оцінювання ефективності використання того чи іншого виду ресурсів корисний результат діяльності підприємства порівнюють із витратами на отримання цього корисного результату.

Ефективне використання ресурсного елементу потенціалу дає змогу підприємству отримати економічний, соціальний та екологічний ефекти.

Таким чином, покращення економічної ситуації на підприємстві і забезпечення максимального використання його можливостей досягається за умови раціонального використання ресурсів на основі їх пропорційності і збалансованості.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті