Проектування результативних систем управління

Автор(и)

  • Іван Задорожний
  • Алевтина Шигимага
  • Степан Задорожний

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.1.36.2014.85678

Анотація

Початок 21 століття характеризується світовими спеціалістами з теорії менеджменту як часи великих та бурхливих змін. На перший план вийшли питання створення систем управління, які б забезпечили комплексну безпеку організацій як на рівні окремих організацій, так і на рівні держав.

Стаття присвячена аналізу стану систем управління і пошуку методологій проектування результативних систем управління, які б забезпечили комплексну безпеку, прибутковість і довгострокове виживання організації.

На основі проведеного дослідження з проектування систем управління організацій у статті пропонуються такі рекомендації:

  1. Для організацій, що працюють у ринкових умовах, потрібно проектувати системи управління як замкнуті, які включають два рівня – системи стратегічного управління (слідкуючі) і системи оперативного управління (командні).
  2. Як критерії управління переважно слід вибирати комбіновані критерії: для корпоративного і ділового рівнів, – критерії, що ґрунтуються на жорстких принципах, а для оперативного – на гнучких принципах управління.
  3. Ключові критерії слід визначати, виходячи з призначення кожної з підсистем управління. Їх кількість має бути обмеженою, але достатньою для формування об’єктивної картини поведінки зовнішнього середовища (ринку) і внутрішнього середовища організації, і на основі цих даних потрібно готувати якісні управлінські рішення.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті