Системний підхід до реалізації страхових продуктів

Автор(и)

  • Наталія Ткаченко
  • Наталія Рябоконь

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.1.36.2014.85683

Анотація

Продажі страхових продуктів є комплексним видом діяльності страхової компанії, що вимагає взаємодії, чіткої координації дій практично всіх підрозділів страхової компанії.

Метою статті є визначення складових системи реалізації страхових продуктів та уточнення сутності поняття на основі проведення критичного аналізу різноманітних підходів до його трактування.

Для того щоб виокремити систему реалізації страхових продуктів, спочатку визначимо, що саме розуміється під поняттям «реалізація» та чим це поняття відрізняється від інших споріднених понять, таких як «продаж» та «збут». Проаналізувавши визначення багатьох науковців, під реалізацією страхового продукту пропонуємо розуміти процеси з розробки страхового продукту, його просування на ринок, продажу та післяпродажного обслуговування. Складовою процесу реалізації є збут, тоді як продажі страхового продукту є певним моментом у процесі збуту. Під продажем страхового продукту пропонуємо розуміти фінансову операцію, пов’язану зі сплатою страхувальником страховику страхової премії або першого її внеску, в результаті чого у страховика виникає зобов’язання щодо виплати страхового відшкодування вигодонабувачу у разі настання страхового випадку.

Вдалим підходом до визначення системи реалізації страхових продуктів, на нашу думку, є процес-орієнтований підхід. Цей підхід передбачає представлення системи реалізації страхових продуктів у вигляді сукупності бізнес-процесів, які являють собою взаємопов’язані або взаємодіючі види діяльності, що перетворюють «входи» системи у її «виходи». З нашої точки зору, бізнес-процеси, пов’язані з реалізацією страхових продуктів, включають: розробку страхового продукту; виведення страхового продукту на ринок; формування каналів збуту страхового продукту; андеррайтинг; укладання та супровід договору страхування; врегулювання збитків; післяпродажне обслуговування.

Отже, реалізація страхових продуктів – це складна система, яка складається з впорядкованої множини бізнес-процесів по реалізації страхових продуктів, що забезпечує максимальний синергетичний ефект у досягненні цілей страхових компаній, які полягають у підвищенні рівня капіталізації шляхом якісного задоволення страхових потреб страхувальників.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті