ВОДНІ РЕСУРСИ У ФОРМУВАННІ РЕГІОНАЛЬНИХ ГОСПОДАРСЬКИХ КОМПЛЕКСІВ (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Хомик, Олександра Дмитрівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
У статті розглядаються питання важливості водних ресурсів для формування регіональних економічних систем на прикладі Чернігівської області. Проаналізовано наявний потенціал водних ресурсів та стан водокористування Чернігівської області. Виявлено, що порівняно з іншими регіонами України Чернігівщина відносно забезпечена водними ресурсами для розвитку, особливо запасами підземних вод. На підставі даних Держстату розраховано водоємність валового регіонального продукту (ВРП) регіонів України. Чернігівська область має дещо меншу водоємність ВРП, ніж у середньому по Україні. При цьому обсяги споживання свіжої води в регіоні дещо менші за внесок області у ВРП країни. Виокремлено найбільші проблеми, пов’язані з використанням водних ресурсів області та сформульовано пропозиції щодо їх ефективного використання. Розраховано водоємність регіональних економічних систем як співвідношення обсягів використаної свіжої води до обсягів ВРП і показано, що Чернігівська область має дещо меншу водоємність за середнє значення серед регіонів України. В дослідженні видно, що в галузевій структурі загального використання води в Чернігівській області найбільшим її споживачем є промисловість, а серед галузей промисловості основним і найбільшим водоспоживачем є електроенергетика.