РОЗРОБКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Коломицева, Олена Віталіївна; Андрушкевич, Наталія Віталіївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Глобальні зміни в сучасних економічних реаліях гостро ставлять питання забезпечення еконо- мічної безпеки не тільки на макро- і мезорівні, але й на рівні підприємств різних видів економічної діяльності. Кризові явища на ринку товарів та послуг, зростаюча конкуренція серед підприємств, розширення спектра ризиків та загроз – все це потребує від кожного підприємства створення і за- стосування адаптованої до подібних явищ інвестиційної стратегії забезпечення їх економічної без- пеки. Досягнення відповідного рівня економічної безпеки підприємствами в агресивному економічному середовищі є необхідним не тільки для забезпечення їх економічного зростання, а й як умова подаль- шого існування. У статті досліджено сутнісні характеристики та сформульовано власне визначен- ня поняття «економічна безпека». Досліджено проблеми забезпечення інвестиційної безпеки як ви- значальної функціональної складової економічної безпеки. Проаналізовано фактори, які впливають на рівень інвестиційної безпеки підприємства. Запропоновано підхід щодо виділення основних етапів процесу формування і реалізації інвестиційної стратегії, чітке дотримання яких гарантує забезпе- чення економічної безпеки підприємства.