ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ПІДТРИМКИ МАЛОГО БІЗНЕСУ З ПОЗИЦІЇ ГАРМОНІЗАЦІЇ СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ІНТЕРЕСІВ - Плаксюк, Олена Олександрівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Світовий досвід показує, що мале підприємництво відіграє важливу роль в економіці будь-якої країни. Малий бізнес в Європі становить основу соціально-економічного розвитку ЄС, що дає більше половини загального обороту і доданої вартості. В межах Євросоюзу впроваджено політику підтримки малого підприємництва, головна мета якої – збалансування інтересів держави та бізнесу. Недостатня вивченість цієї проблеми в Україні перешкоджає формуванню методологічної основи становлення розвинутої ринкової інфраструктури та може викликати конфлікт між економічними інтересами держави та інтересами малого бізнесу. Визначено рівень впливу малого бізнесу на економічний розвиток країни. Вважаємо, що рівень розвитку малого підприємництва безпосередньо визначає рівень розвитку економіки держави загалом та має певні переваги. Проаналізовано в межах Євросоюзу збалансовану політику підтримки малого підприємництва, що враховує економічні інтереси бізнесу та держави. Виявлено, щоб максимально стимулювати мале та середнє підприємництво, в Європі було вжито заходів щодо усунення адміністративних перешкод для малого бізнесу. Насамперед, було внесено зміни, що стосуються податку на додану вартість, коригування умов фінансування і соціальної політики держав. Запропоновано дотримуватися балансу інтересів, розробленого на основі проведеного дослідження розвитку та підтримки малого бізнесу в розвинених європейських країнах. Визначено зв’язок між економічним розвитком країн та впровадженням збалансованої політики підтримки малого підприємництва. Практичне використання наведених у цій статті рекомендацій щодо дотримання відповідного балансу економічних інтересів дасть можливість запобігти конфлікту між економічними інтересами держави та інтересами малого бізнесу.