ФОРМУВАННЯ МЕТОДИКИ ОЦІНЮВАННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНАЛЬНОГО ТУРИСТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Тонкошкур, Максим Васильович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Актуальним є формування системи ефективного функціонування туристичного комплексу регіону. Означено проблеми недосконалості обліку у сфері туризму у зв’язку з невизначенням туризму як економічної галузі. Досліджено існуючі методичні підходи та методики щодо визначення ресурсного потенціалу та ефективності функціонування регіонального туристичного комплексу. Визначено особливості використання запропонованих методик та їх переваги у контексті авторських досліджень. Показа- но недоліки існуючих підходів у зв’язку з неможливістю формування на їх основі обґрунтованої концепції розвитку регіонального туристичного комплексу. Проаналізовано принципи і підходи щодо визначення критеріїв та факторів, що впливають на ефективність функціонування регіонального туристичного комплексу. Уточнено перелік критеріїв для подальшого оцінювання туристичного потенціалу на основі визначення пріоритетних видів туризму. Отримано результати експертних оцінок стосовно залежності розвитку видів туризму від певних ресурсів. Показано необхідність формування методики дворівневого дослідження регіонального туристичного комплексу з метою створення уніфікованої системи показників для подальшого їх використання на другому рівні задля визначення можливостей та перспективних напрямів розвитку туризму в регіоні. За результатами досліджень запропоновано концептуальні принципи формування туристичного профілю регіону.