(untitled) (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2021)
Метою статті є розкриття тенденцій зміни попиту та пропозиції на підготовку бакалаврів менеджменту в Україні у 2021 р. порівняно з періодом 2010-2015 рр. Проаналізовано зміну в країні ліцензійного обсягу на підготовку бакалаврів менеджменту, обсягу державного замовлення за спеціальністю, кількості ЗВО, що готують бакалаврів менеджменту, кількості поданих заяв на спеціальність та кількістю зарахованих на спеціальність здобувачів до ЗВО. На ринку освітніх послуг України у сегменті підготовки бакалаврів менеджменту визначено ЗВО, що мають: найвищу та найнижчу кількість заяв; найбільший обсяг державного замовлення; найвищу та найнижчу кількість зарахованих здобувачів на навчання; найвищу та найнижчу кількість поданих заяв, що приходиться на одного зарахованого здобувача; найвищий та найнижчий рівень фактичного використання ліцензійного обсягу. Визначено ТОП-5 ЗВО України, якими за першим (бакалаврським) освітнім рівнем за спеціальністю «Менеджмент» було зараховано найбільшу кількість здобувачів протягом досліджуваного періоду. Встановлено, що Київський національний торговельно-економічний університет та Національний університет «Львівська політехніка» є визнаними лідерами серед ЗВО України, що надають послуги за першим (бакалаврським) освітнім рівнем за спеціальністю «Менеджмент». Проаналізовано вартість навчання за контрактом та діапазон конкурсних балів ЗВО, які у 2021 р. посіли перші п’ять позицій за числом зарахованих здобувачів.