(untitled) (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2021)
У статті окреслено ключові питання, що потребують свого прискореного вирішення у напрямі позиціювання національних інтересів в умовах формування інноваційної економіки, серед яких: оцінювання пріоритетності економічних інтересів та конфліктів, які потребують свого розв’язання з позиції подальшого удосконалення економічних та соціальних відносин, формування активних європейських моделей інноваційного розвитку, захисту національного виробника в умовах відкритості ринків, нарощення потенціалу позитивних зрушень у забезпеченні національної безпеки. Надано узагальнене розуміння «національного економічного інтересу» як консолідованої системи соціально-економічних потреб суб’єктів для досягнення спільних цілей розвитку держави в парадигмі відносин між національними, іноземними та міжнародними економічними акторами з приводу виробництва, розподілу, обміну та споживання ВВП країни у перспективному баченні національного господарства як цілісного, гармонійного і конкурентоспроможного організму в умовах формування інноваційної економіки, глобалізації, інформатизації та протистояння новим викликам суспільства. Окреслено суперечності, які провокують конфлікти економічних інтересів серед суб’єктів господарювання світової економіки. Визначено ключові компоненти національного економічного інтересу. Зазначено, що самостійного визнання набувають інтереси регіонів як локалізовані прояви консолідованого національного інтересу. Доведено, що фундаментом національної економіки має стати нова ідеологія влади в питаннях реалізації національних інтересів щодо економічного, соціального та інноваційного розвитку, яка базується на концептах інноваційної кластерної політики.