(untitled) (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2021)
У статті досліджені категорії «соціальний захист» та «соціальна робота». Встановлено, що система соціальних послуг ґрунтується на законодавчій базі і з метою підвищення її якості у найближчі перспективі останню потрібно реформувати та удосконалювати. Визначено, що крім недосконалості правової бази щодо організації соціальної роботи її якість погіршується такими чинниками як: обмеженістю матеріальних та фінансових ресурсів соціальних організацій, служб, установ, у тому числі дефіцитом коштів в органах місцевого самоврядування; некоординованістю дій соціальних служб різного напрямку; нестачею висококваліфікованих фахівців з соціальної роботи; низькими соціальними статусами та заробітною платою соціальних працівників; слабким розвитком третього сектору соціальної роботи. Проаналізовано законодавчу базу про права ВПО та встановлено, що останні перебувають під законним захистом українського уряду за ними зберігаються усі права та захист згідно з міжнародним законодавством з прав людини. Дослідження показали, що соціальна робота з ВПО містить природно- антропологічну, духовно – культурну та агентно-професійну складові з допомогою яких здійснюються адаптація та акультурація переселенців. Встановлено, що функції соціальної роботи з ВПО надають постійну підтримку, підвищують статус, поліпшують положення мігранта та впливають на середовище, в яке він вливається. Адаптація ВПО цілком залежить від їх зайнятості і низький її рівень має негативні соціально-економічні наслідки як в цілому для України, так і для суспільства зокрема. В статті розглянуті основні причинно-наслідкові взаємозв’язки зазначеної проблеми. Проаналізовано стан зайнятості ВПО в Україні та Кіровоградській області та запропоновані напрями щодо покращення якості соціальної роботи з ВПО регіону.