ВИБІР АЛЬТЕРНАТИВ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ НА ЗАСАДАХ УРАХУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - Грабчук, Оксана Миколаївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
У статті досліджено взаємозв’язок і взаємообумовленість процесів управління інноваційним потенціалом та реалізації інноваційної стратегії на рівні підприємства. Уточнено елементний склад інноваційного потенціалу підприємства з огляду на його динамічний перспективний характер та можливість синергетичної взаємодії структурних елементів. Розроблено принциповий підхід до вибору інноваційної стратегії промислового підприємства, який базується на використанні матричних методів з урахуванням якісного рівня інноваційного потенціалу у розрізі його складових: організаційних цілей, структури і системи управління, технології, персоналу. Цей підхід дає змогу комбінаторного сполучення характеристик інноваційного потенціалу та зовнішніх передумов його реалізації, яке є основою формування альтернативних варіантів інноваційних стратегій підприємства у сприятливих, нейтральних і несприятливих умовах зовнішнього середовища. Обґрунтовано можливість формування заходів щодо нарощування інноваційного потенціалу підприємства на етапі реалізації його інноваційної стратегії.