Особливості торгової інтеграції в країнах АСЕАН - Марущак, Дарина Юріївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Розкрито основні особливості міжнародного співробітництва в рамках АСЕАН. Показано, що АСЕАН є специфічною моделлю регіональної інтеграції, яка враховує особливості розвитку держав Південно-Східної Азії та ефективно реагує на глобальні зміни. Для оцінювання готовності блоку до формування спільного ринку (третьої стадії міжнародної економічної інтеграції) автором застосовується ряд методів: визначення частки внутрішньорегіональної торгівлі, індексу інтенсивності регіональної торгівлі. Отримані оцінки виявляють тенденції, властиві еволюції інтеграційних процесів у рамках АСЕАН. Позитивна динаміка частки внутрішньорегіональної торгівлі свідчить про зростання ступеня торгової інтеграції між учасниками блоку.