ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Яценко, Олександр Володимирович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
В статті досліджено проблему фінансового забезпечення розвитку соціальної сфери українського села. Наведено складові сільської соціальної інфраструктури, охарактеризовано значення кожної з них для забезпечення життєдіяльності сільського населення. Проаналізовано сучасний стан функціонування соціальної сфери, наведені основні його показники. Досліджено зміст та основні планові показники і фактичні результати виконання державних комплексних програм розвитку сільських територій, їх соціальної сфери. Обґрунтовано основні проблеми невиконання та шляхи підвищення ефективності і дієвості програм. Зазначено, що для здійснення заходів з відродження та розвитку українського села необхідно подолати нинішній кризовий стан у соціальній інфраструктурі та усунути причини, що зумовили її занепад. Доведено, що важливого значення набуває досягнення збалансованих міжбюджетних відносин, поєднання виділених коштів із державного бюджету та коштів з місцевих бюджетів. Обґрунтовано доцільність створення в сільських поселеннях нових сучасних соціальних закладів з компенсацією витрат на їх утримання за рахунок державного бюджету Висвітлено основні положення Концепції розвитку сільських територій до 2025 року затвердженої розпорядженням Уряду країни від 23 вересня 2015 року №995-р. Зроблено висновок, що реалізація концепції дасть змогу перемістити фокус аграрної політики держави з підтримки аграрного сектору економіки на формування фінансової стабільності розвитку соціальної сфери села, поліпшення якості життя та економічного благополуччя сільського населення.