Методологія управління організаційними змінами на підприємствах - Толпежніков, Роман Олексійович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
У роботі розглянуто питання ефективного управління змінами на підприємствах та необхідність змін під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів. Сформульовано рекомендації щодо підвищення ефективності здійснюваних організаційних змін. Запропоновано схему впровадження організаційних змін на підприємстві, Розглянуто основні причини, що викликають опір змінам. Висновок роботи полягає у тому, що організаційні зміни на підприємстві є невід’ємною частиною організаційного процесу та забезпечують його розвиток. Постійне підтримування показників діяльності підприємства на необхідному рівні вимагає організаційних змін, впровадженням яких необхідно ефективно управляти. Розроблені рекомендації дають змогу керівництву підприємства приймати правильні управлінські рішення щодо підвищення ефективності здійснюваних організаційних змін. Запропонована модель управління організаційними змінами на підприємстві являє собою сукупність взаємопов’язаних та взаємозалежних організаційних процедур, що реалізуються методами аналізу і оцінки та визначають порядок управлінських дій щодо організаційних змін. Важливим елементом розробленої моделі є оцінка ступеня готовності персоналу до змін, що дозволяє визначити причини і подолати виникнення можливого опору з боку співробітників.