Обгрунтування використання методів обліку витрат та калькулювання в економічних реаліях - Германенко, Людмила Миколаївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Обґрунтування використання методів обчислення витрат проведено через призму обов’язковості впровадження управлінського обліку, який формує якісну інформаційну базу. Розглянуто різні підходи дослідників у тлумаченні методів обліку витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції, що дозволило розділити їх на чотири основні групи. Окреслено основні прийоми обліку і калькулювання собівартості продукції, систематизовано фактори, що зумовлюють застосування конкретного методу. Здійснена порівняльна характеристика методології обліку витрат у розрізі вітчизняних і міжнародних нормативів, а також виявлені проблемні аспекти їх практичного застосування. Встановлено, що різні цілі, переслідувані підприємствами, зумовили появу значної кількості комбінацій базових методів обчислення витрат. Запропоновано удосконалення процесу калькулювання собівартості на вітчизняних підприємствах шляхом упровадження системи variable-cost system, яка рекомендована до застосування у кризовий період економіки.