Інноваційний розвиток спеціалізованих підприємств рекреаційної сфери в контексті європейської інтеграції - Лояк, Лілія Миколаївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В статті розглянуто аспекти стратегічного розвитку спеціалізованих підприємств рекреаційної сфери, зокрема з використанням у своїй діяльності інноваційної активності. Зосереджена увага на забезпеченні інноваційного розвитку спеціалізованих підприємств рекреаційної індустрії шляхом створення рекреаційного кластеру. Кластери допомагають підприємствам економно управляти наявними ресурсами і правильно використовувати залучені інвестиції, а ці два чинники є необхідними умовами виживання малих та середніх підприємств. Кластери створюють унікальний грунт для розвитку інноваційної діяльності, підвищення продуктивності й рентабельності сектора малих і середніх підприємств. Визначено типові складові кластерної моделі на ринку спеціалізованого підприємництва рекреаційної індустрії. Виокремлено основні переваги рекреаційної кластерної моделі при організації діяльності спеціалізованого підприємництва. Запропоновано логічну схему структури рекреаційного кластеру на ринку туристичних послуг Івано-Франківської області та систему показників, що характеризують якість економічної середовища для створення рекреаційного кластеру.