Обмеження у застосуванні дохідного підходу до оцінювання вартості підприємства - Ралко, Олександра Сергіївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В умовах складної економічної ситуації, в якій наразі перебуває українська економіка, нерозвиненості фондового ринку, відсутності публічної інформації про операції з купівлі-продажу підприємств постає питання про вибір оптимального за таких умов підходу до оцінювання вартості підприємства, який мав би високий рівень достовірності. У результаті теоретичного аналізу сутності дохідного підходу до вартості підприємства визначено, що вартість підприємства згідно з цим підходом – це визначення поточної вартості майбутніх доходів підприємства на основі ретроспективної інформації з урахуванням ризиків, які принесе подальша господарська діяльність підприємства, або доходи, які можна буде отримати у разі його продажу. Дослідження інформаційних джерел, що необхідні для здійснення оцінювання за дохідним підходом, дало змогу дійти висновку, що на основі публічної інформації щодо макроекономічних показників розвитку країни, регіону, галузі складно з високою достовірністю визначати вартість підприємства. Проведено аналіз основних методів оцінювання вартості підприємства в рамках дохідного підходу, який дав можливість сформулювати основні переваги, недоліки та обмеження у застосуванні методу прямої капіталізації доходу та методу дисконтованих грошових потоків. Визначено, що для високої достовірності прогнозу майбутніх доходів підприємства необхідна відносна стабільність діяльності самого підприємства та середовища, в якому воно працює.