Удосконалення механізму планування зовнішньоекономічної діяльності машинобудівного комплексу України - Москаленко, Каріна Ігорівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті розглянуто питання, пов’язані з підвищенням ефективності діяльності машинобудівних підприємств та плануванням їх зовнішньоекономічної діяльності. Розглянуто складові дієвого механізму планування ЗЕД машинобудівного комплексу. Обґрунтовано необхідність удосконалення дієвого механізму планування зовнішньоекономічної діяльності машинобудівного комплексу для забезпечення стабільних темпів економічного зростання країни у тривалій перспективі. Запропоновано трактувати зміст поняття «механізм планування зовнішньоекономічної діяльності машинобудівного комплексу» як систему відповідних методів та важелів, які використовують для досягнення цільових показників міжнародної економічної діяльності на основі інформаційного, організаційно-правового, програмно-технічного та фінансового забезпечення з урахуванням визначених найвагоміших чинників щодо планування ЗЕД підприємств машинобудівного комплексу. Визначено, що особливу увагу у механізмі планування ЗЕД машинобудівного комплексу слід приділяти фінансовому забезпеченню, яке автор поділив на три рівні: стратегічний, тактичний та оперативний.