СВІТОВИЙ ДОСВІД ПРОЦЕСІВ КЛАСТЕРИЗАЦІЇ - Журба, Інна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
У статті проаналізовано передумови виникнення та стадії розвитку кластеризації економіки в розвинених країнах. Опрацьовано головні фактори переваг промислових і регіональних кластерів та розкрито їх зміст. Вивчено зарубіжний досвід кластерних програм. Досліджено державну політику з підтримки і розвитку кластерів в більшості розвинених країн. Встановлено, що урядами прово- дяться загальнонаціональні економічні реформи, розширюється організаційно-економічне співробіт- ництво, на рівні держав та органів влади окремих регіонів створюються ради, агентства, інститу- ти, департаменти із розвитку регіонів та регіональних кластерів. Ключові слова: кластер, кластерний підхід, моделі кластерного розвитку, макро- і мезоеконо- мічний процес, кластерна карта, кластерний каркас