Бюджет витрат на персонал через призму мотиваційних профілів - Камінська, Ірина (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Забезпечення конкурентної переваги на ринку в умовах господарювання у ХХІ ст. дедалі частіше стає можливим, насамперед, за рахунок людини – працівника. Нами було поставлено завдання дослідити функціональні взаємозв’язки підприємства і працівників у частині справдження очікувань кожної зі сторін. Метою дослідження є розробка мотиваційних профілів за коефіцієнтами очікувань, реалізації очікувань та справдження очікувань. Дослідження проводилося за допомогою методу опитування шляхом анонімного анкетування працівників. Їм пропонувалося впорядкувати за рейтингом фактори впливу на трудову діяльність. На основі розрахованих коефіцієнтів у статті пропонується будувати відповідні мотиваційні профілі. За допомогою побудованих мотиваційних профілів на одному з нафтогазовидобувних підприємств України диференційовано очікування працівників за двома групами: робітників та інженерно-технічного персоналу. Виявлено, що ієрархія факторів впливу на трудову діяльність в цих групах відрізняється. Побудований мотиваційний профіль за коефіцієнтом очікування дозволяє управлінському персоналу побачити наочну картину пріоритетів працівника. Це важливо для формування основних положень нарахування додаткової заробітної плати, інших заохочувальних виплат тощо. За допомогою цієї розробки можна виявити причини зниження продуктивності праці. Якщо управлінська ланка володітиме інформацією про очікування працівника від роботи на даному підприємстві, це дозволить вибудувати гнучку і максимально ефективну систему мотивації. Ключові слова: витрати на персонал, мотиваційний профіль, очікування працівників, опитування, управління.