Структурно-функціональні характеристики формування інноваційної економіки - Юринець, Зорина (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Безупинні дії у напрямі створення та втілення нових товарів і послуг, розвиток інноваційної діяльності є головним атрибутом сьогодення і перспективним осередком інноваційної економіки. Метою статті є аналіз теоретико-методологічних проблем створення інноваційної економіки, виокремлення та обґрунтування структурно-функціональних характеристик формування інноваційної економіки. Безперечно визнаючи фундаментальний внесок науковців у розвиток проблем наукового дослідження, можна констатувати, що формування інноваційної економіки недостатньо вивчене, позбавлене ґрунтовного та системного характеру. Тому постає завдання розроблення і виділення особливостей становлення інноваційної економіки. Проведений аналіз теоретико-методологічних засад створення інноваційної економіки дав змогу виявити і обґрунтувати структурно-функціональні аспекти формування інноваційної економіки: ключові поняття, ознаки, умови, цілі, засоби, базові системи, функції, індикатори, чинники, методи пізнання об’єктивної реальності. Особливе місце варто приділяти виявленню чинників, що впливають на формування інноваційної економіки та інноваційно орієнтований розвиток підприємницької діяльності. Розкриття структурно-функціональних характеристик формування інноваційної економіки є, насамперед, можливістю по-новому підійти до питань інноваційного розвитку економіки країни та концептуально збагнути, які зміни відбуваються в економічних системах із інноваційним напрямом розвитку.