Методичні засади операційного аналізу в системі управління прибутковістю підприємств - Чернодубова, Елеонора (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Розкрито вплив чинників ринкового середовища на прибутковість підприємств. На основі аналізу тенденцій розвитку підприємств визначено проблеми управління прибутковістю вітчизняних підприємств. Визначено підпорядкованість і взаємозалежність категорій, пов’язаних із управлінням прибутковістю: забезпечення, формування, визначення, прогнозування, планування, розподіл. Обгрунтовано методичні положення щодо операційного аналізу прибутковості підприємств в умовах динамічних змін кон’юнктури ринку. Запропоновано систему показників та процедури операційного аналізу прибутковості підприємств. Розроблено підхід до прогнозування прибутку підприємств на підставі використання методів операційного аналізу.