Особливості розвитку ринкового соціального і економічного простору - Назаренко, Сергій Анатолійович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті розкрито поняття соціального та економічного простору, окреслено особливості їх застосування у сучасному менеджменті; наведено складові соціального та економічного простору, які взаємодіють між собою та у сукупності утворюють взаємопов’язані системи; встановлено спільні характеристики понять соціального та економічного простору, головними з яких є: обумовленість і взаємопроникнення процесів, консолідація, гармонізація, інформаційне та комунікаційне середовище. Встановлено, що основними підходами до аналізу соціального та економічного середовища у сукупності є територіальний, ресурсний, інформаційний підходи до аналізу, які можуть мати вертикально-горизонтальний та функціональний характер; досліджено фази життєвого циклу соціального та економічного простору та їх вплив на здійснення аналізу ринкового простору; запропоновано основні напрями подолання диспропорцій в ході аналізу та розвитку соціального й економічного простору.