Особливості формування сучасного інституційного середовища міжнародної торгівлі послугами - Лещенко, Марина Миколаївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Стаття присвячена дослідженню особливостей інституційного середовища міжнародної торгівлі послугами у сучасному світовому господарстві. Визначено роль сектору послуг у сучасній світовій економіці. Виокремлено сучасні фактори динамічного розвитку міжнародної торгівлі послугами. Досліджено сучасні особливості регіонального розподілу міжнародного обміну послугами, визначено лідерів серед експортерів та імпортерів послуг на міжнародному ринку. Визначено особливості предметного розподілу міжнародної торгівлі послугами, виокремлено які з секторів характеризуються найбільшою динамікою розвитку. Визначено роль регуляторних інструментів ГАТС у формуванні інституційного середовища міжнародної торгівлі послугами. Зроблено висновок про важливість регіональних торговельних домовленостей у комплексному регулюванні міжнародної торгівлі послугами. Визначено основні форми інтеграційної співпраці між країнами в рамках регіональних торговельних угод.