ДЕСТРУКТИВНІ ФАКТОРИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Шевчук, Андрій Васильович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2017)
В статті розглянуто перелік деструктивних факторів, які становлять перешкоду розвитку цифрової економіки в Україні. Серед основних є визначено такі фактори як: використання нелегального програмного забезпечення, недотримання прав інтелектуальної власності, слабка реакція державних інститутів на світові фінансові ініціативи та виклики, серед яких є впровадження та використання криптовалют. Визначено їх основний негативний вплив, який полягає в: ризиках ведення бізнесу з використанням ІТ, вразливостях фінансових операцій та створення нових ініціатив та проектів, важкість розвитку нових бізнес-проектів та починань через незахищеність від копіювання то повторення, зниження конкурентоздатності сфер економіки. Окреслено основні заходи подолання негативного впливу цих факторів, серед яких: підвищення витрат на мережеву та комп’ютерну безпеку; підготовка спеціалістів за напрямками ІТ, управління та комп’ютерної і мережевої безпеки, своєчасне реагування державних інституцій на цифрові ініціативи, розробка відповідного законодавства.