ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ ЯК ОКРЕМИЙ МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ ПРОЦЕС - Мельниченко, Олександр Віталійович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2017)
У статті викладено дослідження глобалізаційних передумов виникнення та розвитку електронних грошей як окремий макроекономічний процес. Доведено, що до них належать соціально-економічні фактори, що призводить до перенесення цінностей із матеріально-побутової площини у соціально-економічну, де більшої актуальності набувають зручність, швидкість розрахунків і отримання благ, а також моральне задоволення учасників економічних відносин. Технологічні чинники сприяють розвитку техніки та технологій, за допомогою яких можна досягти якісно вищого рівня суспільного відтворення завдяки доступності послуг, які раніше були недоступними. Політичні передумови пов’язані із намірами влади держав до об’єднання з іншими країнами для досягнень у бізнесі, безпеці й соціальних стандартах. Виокремлено також групу факторів впливу на навколишнє середовище з метою економії природних ресурсів, впровадження енергозберігаючих технологій та винайдення альтернативних ресурсів і засобів забезпечення безпечного та комфортного життя суспільства. Ключові слова: електронні гроші, глобалізація, навколишнє середовище, ресурси, фінанси, макроекономічний процес.