ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ІНТЕРФЕЙСНОЇ СКЛАДОВОЇ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Черевко, Олександр Володимирович; Зачосова, Наталя Володимірівна; Радзіховська, Юлія Миколаївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
У статті обґрунтовується необхідність виокремлення інтерфейсної складової у системі економічної безпеки вищого навчального закладу (ВНЗ). Пропонується виокремлювати внутрішню і зовнішню системи економічної безпеки ВНЗ. До зовнішньої економічної безпеки віднесено такі підсис- теми, як екологічна, ринкова, територіальна, законодавчо-політична, соціальна безпека. Серед внутрішніх складових системи економічної безпеки виокремлюються підсистеми першого та другого рівнів. До складу підсистеми першого рівня – фінансової безпеки – пропонується віднести бюджетну (для державних ВНЗ), податкову підсистеми другого рівня та підсистему фінансових потоків. До складу майнової підсистеми включено складові власного майна ВНЗ, майна працівників, майна студентів, майна відвідувачів, спонсорів тощо. Кадрова підсистема безпеки поділяється на інтелектуальну складову, складові безпеки персоналу та безпеки від дій персоналу. Інформаційна підсистема першого рівня має у своєму складі інтерфейсну складову та складову безпеки інформаційних ресурсів. Окрім названих, до підсистем першого рівня віднесено юридичну, репутаційну, технологічну та фізичну (силову) підсистеми. Визначено недоліки традиційного підходу до визначення інтерфейсної складової економічної безпеки. Запропоновано авторські підходи до тлумачення поняття інтерфейсної безпеки ВНЗ