ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ІНТЕРЕСІВ - Смєсова, Вікторія Леонідівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
У статті розглядаються взаємовідповідність і взаємозалежність, схожі і відмінні риси між категоріями, які характеризують процеси формування і реалізації економічних інтересів. Порівняно сутність і зміст таких структурних компонентів зазначених процесів, як економічні інтереси, потреби, мотиви, стимули, економічні прагнення, економічний вибір, економічні дії, економічний результат, та виявлено взаємозв’язки між ними. Автор зробив висновок, що наявні взаємозв’язки відображають детермінізм та одночасно єдність, цілісність, але нетотожність між зазначеними поняттями. Запропоновано власне визначення сутності зазначених категорій та розкрито логіку взаємозв’язків у процесі перетворення потреб в економічні інтереси та економічний результат через економічний вибір та економічні дії акторів. Обґрунтовано механізм зазначених перетворень та зроблено висновок, що кожна з його ланок отримує економічний/соціальний сенс лише через інтеракції (зв’язки, відносини) акторів в економічному середовищі. Ключові слова: потреби, інтереси, економічні інтереси, мотиви, стимули, економічна діяльність, економічна поведінка, економічний вибір.