РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГУ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ СТОСОВНО СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ: ПРОЕКТНИЙ ПІДХІД - Заблодська, Інна Володимирівна; Касьянова, Валентина Олександрівна; Літвінова, Ірина Михайлівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Статтю присвячено результатам моніторингу реалізації стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад на прикладі Білокуракинської територіальної громади за допомогою проектного підходу стосовно соціальної інфраструктури. У статті наголошено, що задля успішної реалізації стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад законодавство потребує проведення моніторингу. Методичне забезпечення проведення моніторингу реалізації стратегії розвитку ОТГ чітко визначено чинним законодавством України, а саме методикою розроблення, проведення моніторингу та оцінювання результативності реалізації регіональних стратегій розвитку і планів заходів щодо їх реалізації. Встановлено, що більшість громад переймаються проблемами покращення транспортної та соціальної інфраструктури. Як приклад обрано стратегію розвитку Білокуракинської територіальної громади. Подано стратегічні пріоритети та цілі розвитку Білокуракинської ОТГ до 2020 року. Задля їх досягнення було реалізовано ряд проектів, серед яких принципове значення має покращення транспортної інфраструктури через капітальний ремонт автодоріг і тротуарів. Проаналізовано проекти, спрямовані на покращення соціальної інфраструктури Білокуракинської територіальної громади. Встановлено, що джерелами фінансування проектів виступають: державний фонд регіонального розвитку, місцевий (селищний), обласний та державний бюджети, субвенції, міжнародна технічна допомога. Ключові слова: моніторинг, проектний підхід, об’єднана територіальна громада, соціальна інфраструктура, стратегія розвитку.