ЗАЛЕЖНІСТЬ УСПІХУ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІД ЯКОСТІ КОМАНДНОЇ РОБОТИ - Пальонна, Тетяна Анатоліївна; Коваленко, Денис; Пепчук, Сергій Миколайович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Розглянуто особливості та переваги роботи гнучкої проектної команди у процесі розробки програмного забезпечення (agile programming). Визначено, що згідно з командним підходом запорукою успіху у розробці програмного забезпечення є встановлення і збереження ефективних комунікацій між членами проектної команди, встановлення «командного духу», а також висока мотивація і впевненість в успіху проекту. Досліджено вплив якості командної роботи на продуктивність команди, навчання та задоволеність роботою в групах. Наведено результати дослідження гнучких ІТ-компаній Черкаського регіону шляхом їх анкетування та безпосереднього опитування, в рамках якого спеціалісти – члени проектних команд визначали типові проблеми реалізації проектів розробки програмного забезпечення та відзначали фактори успіху командної роботи. Побудовано модель залежності між якістю командної роботи та основними залежними змінними проектної команди, такими як: уявлення, можливості, здібності та очікування власника (замовника) проекту розробки програмного забезпечення, керівника (лідера) проектної команди, членів проектної команди. Ключові слова: командна робота, ефективність, координація, гнучке проектування, моделювання.