ПЕРЕДУМОВИ ЗРОСТАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ В УКРАЇНІ - Петкова, Леся Омелянівна; Марущак, Дарія Юріївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Досягнення високого рівня міжнародної конкурентоспроможності України потребує створення умов постійного підвищення продуктивності національної економіки. Теорія та практика управління продуктивністю визначають кілька груп факторів, що є визначальними для її позитивної динаміки. Крім традиційних факторів економічного розвитку, витрат праці та капіталу, це знання та спроможність до їх швидкого застосування, показники соціального капіталу, ефективність попиту, характеристики розміщення, рівень інституціонального забезпечення економічного розвитку, результативність інтеграції тощо. За продуктивністю національної економіки Україна суттєво відстає від провідних країн світу. Незважаючи на деяке підвищення продуктивності праці в останні два десятиліття, продуктивність капіталу зберігає тенденцію до падіння. В дослідженні проаналізовано вплив окремих факторів розвитку на продуктивність праці в Україні, а саме: прямих іноземних інвестицій, обсягу грантів, наданих на технічне співробітництво, валового нагромадження основного капіталу, частки витрат на дослідження та розробки, державних видатків на освіту. Досліджено сучасний стан продуктивності національної економіки, визначені фактори, що її визначають, та встановлені пріоритетні завдання економічної політики управління нею. Ключові слова: продуктивність, економічне зростання, фактори продуктивності, багатофакторна продуктивність, міжнародна конкурентоспроможність, якість життя.