ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ СУСПІЛЬСТВА ЧЕРЕЗ ЗНИЖЕННЯ ПОКАЗНИКА БЕЗРОБІТТЯ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ - Дудченко, Наталія Василівна; Снитюк, Оксана Іванівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
В статті розглядається питання конкретизації суті соціальної безпеки та її загроз у контексті взаємозв’язку з економічною безпекою та виявлення шляхів збільшення кількості внесків до пенсійного фонду шляхом зниження безробіття. Результати наукового дослідження полягають у вирішенні важливої соціально-економічної проблеми – підвищення рівня соціальної безпеки через зниження рівня безробіття в специфічних умовах ринкової трансформації та реформування економіки України. Авторами був зроблений прогноз динаміки показника безробіття та надходжень до ПФУ по Черкаській області. Виявлено, що у зв’язку пенсійною реформою, яка має на меті впровадження другого та третього рівнів пенсійної системи, рівень безробітних знижується, а внески до пенсійного фонду збільшуються і, як наслідок, дефіцит ПФУ буде знижуватися, що є позитивним для економічної ситуації не тільки регіону, а й країни в цілому. Ключові слова: соціальна безпека, пенсійна реформа, показники безробіття, пенсійний фонд, прогнозна модель, регіональний аспект.