ІСЛАМСЬКІ ІНСТРУМЕНТИ КРЕДИТУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Токар, Володимир Володимирович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Автором здійснено критичний огляд наукових публікацій, які були присвячені різноманітним аспектам кредитування сільськогосподарських підприємств та забезпечення продовольчої безпеки регіонів України. У статті розглянуто ісламські фінансові інструменти через призму можливості адаптації в українських реаліях для фінансування виробництва сільськогосподарської продукції. Автором наведено аргументи на користь використання в Україні ісламського лізингу (іджара), партнерства (мушарака та мудараба) та форварду (салям). У статті представлено ключові етапи імплементації ісламських інструментів кредитування сільськогосподарських підприємств у системі забезпечення продовольчої безпеки регіонів України, а саме відбір регіонів та внесення змін у нормативно-правове регулювання, а саме прийняття законодавчих актів стосовно запровадження спеціальних економічних зон із правом застосування принципів ісламського фінансування; визначення рівня продовольчої безпеки регіону, напрямів та обсягів фінансування для досягнення безпечного стану; визначення зацікавлених іноземних партнерів для реалізації проектів для інтенсифікації сільськогосподарського виробництва; вибір конкретного ісламського інструменту кредитування сільськогосподарських підприємств; реалізація проекту; моніторинг, виявлення слабких сторін та їх усунення; розширення території застосування спеціальних правил ведення бізнесу з повторенням попередніх етапів.