ВДОСКОНАЛЕННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ СТИМУЛІВ ПОКРАЩЕННЯ ЛОЯЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ З ПОЗИЦІЙ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Горячківська, Ірина Вікторівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
У статті розглядаються сучасні методи оплати праці, які засновані на формуванні єдиного підходу до нарахування заробітної плати залежно від компетенцій кожного працівника вузу, результатів його праці і внеску в реалізацію стратегії вузу, задля забезпечення лояльності професорсько- викладацького складу. Одним із таких методів обрано систему грейдів, яка дозволяє пов’язати оплату праці і цілі вузу, а також розв’язати проблему матеріального стимулювання професорсько-викладацького складу. Формування ефективної системи винагороди персоналу, заснованої на обліку внеску працівника в загальний результат, є одним із стратегічних напрямків в організації праці у вузі, оскільки саме від ступеня досягнення цілей ВНЗ залежить його конкурентоспроможність та економічна безпека.