ПЕРСПЕКТИВИ ПОБУДОВИ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ В УКРАЇНІ - Захарова, Оксана Володимирівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2018)
<span class="docData;DOCY;v5;4223;BAiAAgAABoQCAAADtQ4AAAXDDgAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAtDAAAACgMAAABPQAAAAEGBgAAAAQFvUIPAAUBAwkGAAAAABoGHAAAAAgEHAAAABYEHAAAABkGCgAAAHUAawAtAFUAQQAbBgAAAAAC4QsAAAVFAAAAARwAAAAIBBwAAAAWBBwAAAAZBgoAAAB1AGsALQBVAEEACB8AAAAAGgAAABwENQRCBD4ETgQgAEEEQgQwBEIEQgRWBCAABWsBAAABHAAAAAgEHAAAABYEHAAAABkGCgAAAHUAawAtAFUAQQAIRQEAAABAAQAAVAQgAD4EMQSRBEAEQwQ9BEIEPgQyBDAEPQQ1BCAAMgQ4BDcEPQQwBEcENQQ9BD0ETwQgAD8ENQRABEEEPwQ1BDoEQgQ4BDIEIAA/BD4EMQRDBDQEPgQyBDgEIAAyBCAAIwQ6BEAEMARXBD0EVgQgADUEOgQ+BD0EPgQ8BFYEOgQ4BCAANwQ9BDAEPQRMBCAAQgQwBCAAMgRBBEIEMAQ9BD4EMgQ7BDUEPQQ9BE8EIAA9BDAEOQQxBFYEOwRMBEgEIAA/BDUEQARBBD8ENQQ6BEIEOAQyBD0EOARFBCAASAQ7BE8ERQRWBDIEIAA3BD0EMAQ9BD0EVAQyBD4EMwQ+BCAAQAQ+BDcEMgQ4BEIEOgRDBCAAPQQwBEYEVgQ+BD0EMAQ7BEwEPQQ+BFcEIAA1BDoEPgQ9BD4EPARWBDoEOAQFSwIAAAEcAAAACAQcAAAAFgQcAAAAGQYKAAAAdQBrAC0AVQBBAAglAgAAACACAAAuACAAHQQwBEMEOgQ+BDIEMAQgAD0EPgQyBDgENwQ9BDAEIAA8BFYEQQRCBDgEQgRMBEEETwQgAEMEIAA+BEYEVgQ9BEYEVgQgAD8ENQRABEEEPwQ1BDoEQgQ4BDIEIAA/BD4EMQRDBDQEPgQyBDgEIAA1BDoEPgQ9BD4EPARWBDoEOAQgADcEPQQwBD0ETAQgADIEIAAjBDoEQAQwBFcEPQRWBCAAQgQwBCAAMgQ4BDcEPQQwBEcENQQ9BD0EVgQgADcEMAQgADQEPgQ/BD4EPAQ+BDMEPgROBCAAPAQ+BDQENQQ7BE4EMgQwBD0EPQRPBCAARAQwBDoEQgQ+BEAEVgQyBCwAIAAwBDoEQgQ4BDIEVgQ3BDAERgRWBE8EIABPBDoEOARFBCAAPQQwBCAAQAQ1BDMEVgQ+BD0EMAQ7BEwEPQQ+BDwEQwQgAEIEMAQgAD0EMARGBFYEPgQ9BDAEOwRMBD0EPgQ8BEMEIABABFYEMgQ9BE8ERQQgADQEPgQ3BDIEPgQ7BDgEQgRMBCAARgQ1BCAANwQ0BFYEOQRBBD0EOARCBDgEIAAxBFYEOwRMBEgEIABABDUENwRDBDsETARCBDAEQgQ4BDIEPQQ+BCAAQgQwBCAAQwQgADoEPgRABD4EQgRIBDgEOQQgAEIENQRABDwEVgQ9BC4AIAASBDgENwQ9BDAERwQ1BD0EPgQgADIENQQ6BEIEPgRABCAABY0AAAABHAAAAAgEHAAAABYEHAAAABkGCgAAAHUAawAtAFUAQQAIZwAAAABiAAAAQAQ+BDcEMgQ4BEIEOgRDBCAANQQ6BD4EPQQ+BDwEVgQ6BDgEIABBBEMERwQwBEEEPQQ+BFcEIABGBDgEMgRWBDsEVgQ3BD4EMgQwBD0EPgRXBCAANAQ1BEAENgQwBDIEOAQFEwcAAAEcAAAACAQcAAAAFgQcAAAAGQYKAAAAdQBrAC0AVQBBAAjtBgAAAOgGAAAuACAAHgQxBJEEQARDBD0EQgQ+BDIEMAQ9BD4EIABBBEMEQgQ9BFYEQQRCBEwELAAgADcEPARWBEEEQgQgAFYEIAA6BD4EPAQ/BD4EPQQ1BD0EQgQ4BCAANQQ6BD4EPQQ+BDwEVgQ6BDgEIAA3BD0EMAQ9BEwELgAgAB0EMAQgAD8EVgQ0BEEEQgQwBDIEVgQgADQEMAQ9BDgERQQgADwEVgQ2BD0EMARABD4ENAQ9BD4EVwQgAEEEQgQwBEIEOARBBEIEOAQ6BDgEIAA+BDEEQAQwBD0EPgQgAD8EPgQ6BDAENwQ9BDgEOgQ4BCwAIABJBD4EIAA6BFYEOwRMBDoEVgRBBD0EPgQgADIEOAQ3BD0EMARHBDAETgRCBEwEIAA6BD4EPAQ/BD4EPQQ1BD0EQgQ4BCAANQQ6BD4EPQQ+BDwEVgQ6BDgEIAA3BD0EMAQ9BEwELgAgAB8EQAQ+BDIENQQ0BDUEPQQ+BCAAOgQ+BDwEPwQ7BDUEOgRBBD0EOAQ5BCAAMAQ9BDAEOwRWBDcEIAA0BDgEPQQwBDwEVgQ6BDgEIAA3BD0EMARHBDUEPQRMBCAAPwQ+BDoEMAQ3BD0EOAQ6BFYEMgQsACAASQQ+BCAANwQgAEAEVgQ3BD0EOARFBCAAMQQ+BDoEVgQyBCAAMgQ4BEEEMgRWBEIEOwROBE4EQgRMBCAAOgQ+BDYEPQRDBCAANwQgAEIEQARMBD4ERQQgADoEPgQ8BD8EPgQ9BDUEPQRCBFYEMgQgADUEOgQ+BD0EPgQ8BFYEOgQ4BCAANwQ9BDAEPQRMBCAAKAA+BEEEMgRWBEIEMAQsACAAPQQwBEMEOgQwBCAAQgQwBCAAVgQ9BEQEPgRABDwEMARGBFYEOQQ9BD4ELQA6BD4EPARDBD0EVgQ6BDAERgRWBDkEPQRWBCAAQgQ1BEUEPQQ+BDsEPgQzBFYEVwQpACAANAQ7BE8EIAAjBDoEQAQwBFcEPQQ4BCAAVgQgAB8EPgQ7BEwESQRWBCAANwQwBCAAPwQ1BEAEVgQ+BDQEIAAxADkAOQAyAC0AMgAwADEANwAgAEAEQAQuACAAHgQxBEAEMAQ9BD4EIAAyBDAENgQ1BDsEVgQgADIEPwQ7BDgEMgRDBCAAMgQgADUEOgQ+BD0EPgQ8BFYERgRWBCAAIwQ6BEAEMARXBD0EOAQsACAASQQ+BCAANAQ+BDcEMgQ+BDsETwRCBEwEIAA9BDAEMQQ7BDgENwQ4BEIEOAQgAEEEQgQwBD0EIAA1BDoEPgQ9BD4EPARWBDoEOAQgADcEPQQwBD0ETAQuACAAFwQ0BFYEOQRBBD0ENQQ9BD4EIAA8BD4ENAQ1BDsETgQyBDAEPQQ9BE8EIAAyBD8EOwQ4BDIEQwQgAD8EPgQ6BDAENwQ9BDgEOgRWBDIELAAgAEkEPgQgAEUEMARABDAEOgRCBDUEQAQ4BDcEQwROBEIETAQgADoEPgQ2BD0EQwQgADcEIAA6BD4EPAQ/BD4EPQQ1BD0EQgRWBDIEIAA1BDoEPgQ9BD4EPARWBDoEOAQgADcEPQQwBD0ETAQsACAAPQQwBCAAPgQxBEEETwQzBCAAEgQSBB8EIAAjBDoEQAQwBFcEPQQ4BCAAMgQgAEAEPgQ3BEAEMARFBEMEPQQ6BEMEIAA9BDAEIAA0BEMESARDBCAAPQQwBEEENQQ7BDUEPQQ9BE8EIABDBCAARARWBDoEQQQ+BDIEMAQ9BDgERQQgAEYEVgQ9BDAERQQuACAAHwQ+BDQEMAQ7BEwESARWBCAANAQ+BEEEOwRWBDQENgQ1BD0EPQRPBCAAPAQwBE4EQgRMBCAAMQRDBEIEOAQgAEEEPwRABE8EPAQ+BDIEMAQ9BDgEPAQ4BCAAPQQwBCAAQAQ+BDcEQAQ+BDEEOgRDBCAANAQ+BEAEPgQ2BD0ETAQ+BFcEIAA6BDAEQARCBDgEIABCBDAEIAA6BD4EPQQ6BEAENQRCBD0EOARFBCAAPwRABD4EMwRABDAEPAQgADAEOgRCBDgEMgRWBDcEMARGBFYEVwQgAD4EMQRABDAEPQQ4BEUEIAAyBDAENgQ1BDsEVgQyBCAARAQ+BEAEPARDBDIEMAQ9BD0ETwQgADUEOgQ+BD0EPgQ8BFYEOgQ4BCAANwQ9BDAEPQRMBCAAMgQgACMEOgRABDAEVwQ9BFYELAAgAEkEPgQgADwEMAROBEIETAQgADEEQwRCBDgEIAAyBD8EQAQ+BDIEMAQ0BDYENQQ9BDgEPAQ4BCAAPQQwBCAAQARWBDIEPQRWBCAAQAQ1BDMEVgQ+BD0EQwQgAEIEMAQgADoEQAQwBFcEPQQ4BCAAMgQgAEYEVgQ7BD4EPARDBC4ABQoAAAABAAAAAAgAAAAABQoAAAABAAAAAAgAAAAABQoAAAAIBQAAAA0AAAAACgAAAAAAAAAAEQAAAAC4AQAAANwAAAAAAQABBhIAAAACBQAAAAADBQAAAAAEBQAAAAAFAQEGAQAHAQAIAQAJBhsAAAAKBTfBAQALAQEcAQAMBQAAAAAdAQANBQliBQAOBggAAAAAAQEBA////xkBARsGfQAAAAAUAAAAAAMAAAABBQAAAAACBeZEAAADAQABFAAAAAADAAAAAQUAAAAAAgXmRAAAAwEAAhQAAAAAAwAAAAEFAAAAAAIF5kQAAAMBAAMUAAAAAAMAAAABBQAAAAACBeZEAAADAQALFAAAAAADAAAAAQUAAAAAAgXmRAAAAwEAAc0AAAAAAQABAQACAQADAQAEBg4AAABDAGEAbABpAGIAcgBpAAUGDgAAAEMAYQBsAGkAYgByAGkABwYOAAAAQwBhAGwAaQBiAHIAaQAGBg4AAABDAGEAbABpAGIAcgBpABMBAQgEFgAAAAoBAAwBAA4FAAAAAA8BABABABEBABIFAAAAABQBABUBABYEFgAAABcBABgBABkGCgAAAHIAdQAtAFIAVQAaBgoAAABhAHIALQBTAEEAGwYKAAAAZQBuAC0AVQBTABwGAgAAAAAAHgEAAgAAAAA=">Метою статті є обґрунтоване визначення перспектив побудови в Україні економіки знань та встановлення найбільш перспективних шляхів знаннєвого розвитку національної економіки. Наукова новизна міститься у оцінці перспектив побудови економіки знань в Україні та визначенні за допомогою моделювання факторів, активізація яких на регіональному та національному рівнях дозволить це здійснити більш результативно та у коротший термін. Визначено вектор розвитку економіки сучасної цивілізованої держави. Обґрунтовано сутність, зміст і компоненти економіки знань. На підставі даних міжнародної статистики обрано показники, що кількісно визначають компоненти економіки знань. Проведено комплексний аналіз динаміки значень показників, що з різних боків висвітлюють кожну з трьох компонентів економіки знань (освіта, наука та інформаційно-комунікаційні технології) для України і Польщі за період 1992-2017 рр. Обрано важелі впливу в економіці України, що дозволять наблизити стан економіки знань. Здійснено моделювання впливу показників, що характеризують кожну з компонентів економіки знань, на обсяг ВВП України в розрахунку на душу населення у фіксованих цінах. Подальші дослідження мають бути спрямованими на розробку дорожньої карти та конкретних програм активізації обраних важелів формування економіки знань в Україні, що мають бути впровадженими на рівні регіону та країни в цілому.