РОЛЬ ЛІЗИНГУ В СИСТЕМІ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПОДІЛУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Bondarenko, Valerii (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2020)
У статті висвітлено проблему розвитку і територіальної організації сільських територій та оптимізації діяльності їх населення, яка актуалізувалась після реформування відносин власності на землю, запровадження інституту приватної власності на земельні ділянки й вільного підприємництва в сільському економічному просторі. Розглянуто питання комплексного розвитку сільських територій, визначено особливості і характер нових форм підприємницької діяльності, зокрема лізингу, в цьому процесі. Розкрито роль і значення лізингової діяльності в забезпеченні ефективності агропромислового виробництва, розбудові сільських територій, створенні нормальних умов життєдіяльності сільського населення. Відзначено, що лізинг став можливим тому, що чинна податкова система дає можливість маніпулювати податковими умовами ведення підприємництва. Під час лізингу провадиться заміна договірних відносин купівлі-продажу в кредит договором оренди та у такий спосіб реалізується податкова сутність операції. Зазначено, що формування розвитку лізингових відносин в агропромисловому виробництві дасть змогу вирішити питання подальшої активізації інвестиційного процесу, оновлення виробничого капіталу, випуску конкурентоспроможної продукції, поповнення бюджету коштами і подальшої стабілізації економіки.