ПРОТИРИЗИКОВЕ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2021)
В Україні триває процес реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, за якого державна політика спирається на інтереси жителів територіальних громад і пріоритетні питання забезпечення безпеки й благополуччя регіону. 2020 рік став ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: більшість існуючих малочисельних місцевих рад об’єднаються, а утворені об’єднання отримують повноваження як використання ресурсного потенціалу, так і відповідальності за рівень життя та безпеку своїх громад. Проектний підхід до процесів забезпечення безпеки населення об’єднаних територіальних громад допоможе організувати ефективне управління у цьому напрямку. Управління ризиками проєктів забезпечення безпеки є надзвичайно важливою та соціально відповідальною частиною роботи кожного менеджера проєктів функціонування та розвитку об’єднаних територіальних громад. Для зменшення втрат від ризиків небезпечних подій і надзвичайних ситуацій, а також невикористаних можливостей в проєктах забезпечення безпеки є необхідність в розроблені зручного інструментарію. В статті наведено розроблений метод протиризикового управління безпекою об’єднаних територіальних громад та описано етапи управління можливостями й загрозами в їхніх проєктах забезпечення безпеки. Сформовано модель протиризикового управління безпекою об’єднаних територіальних громад. Удосконалено математичну модель протиризикового управління стейкхолдерів проєктів вітроенергетики та отримано математичну модель протиризикового управління безпекою об’єднаних територіальних громад. Рекомендується використовувати метод протиризикового управління безпекою об’єднаних територіальних громад на фазі планування даних проєктів, як зручний інструмент для забезпечення вчасного та адекватного реагування не лише на ризики, але й на можливості проєкту.