ВПЛИВ SMART-ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ НА РОЗВИТОК КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНИ (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2021)
Дослідження присвячене розкриттю економічної суті смарт-економіки розвитку регіону та виявленню напрямів впливу такої спеціалізації на підвищення конкурентоспроможності та інноваційної активності регіону. Визначено, що концепція розвитку цифрової економіки передбачає взаємозв'язок між наукою, освітою і економікою, причому у контексті регіонального розвитку мова іде про тріаду «бізнес-наука-громада». Відповідно до цих відносин мета смарт-економіки – це оптимальне використовування потенціалу окремих регіонів і країн через максимальне пристосування можливих напрямів розвитку науки і освіти у цих регіонах або країнах до їх конкретних соціально-економічних умов. Встановлено, що основною перевагою системного розвитку на рівні регіону є підвищення його конкурентоспроможності та інноваційної активності, оскільки наявність інновацій в сучасному глобалізованому світі є основним фактором економічного росту. У статті здійснено огляд витоків підходу смарт-спеціалізації у стратегічному плануванні на регіональному та місцевому рівнях, яке визначено у «Методиці розроблення, проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації регіональних стратегій розвитку та планів заходів з їх реалізації» та Постанові Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 р. № 932 «Про затвердження Порядку розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів». Автором сформульовано наукову проблему, що потребує вирішення найближчим часом, а також подано загальну характеристику регіонів України як основи вибору смарт-спеціалізації. Виявлено, що науково-методичне забезпечення процесів упровадження смарт-спеціалізації залишається недостатнім, бракує як спеціалізованих прикладних наукових досліджень, так адресної допомоги конкретним регіонам і територіальним громадам.