РОЛЬ BIG DATA У РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЙ DIGITAL-МАРКЕТИНГУ (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2021)
Стаття присвячена дослідженню впливу технології Big Data на ефективність реалізації стратегій digital-маркетингу. Наголошено, що на даний час практично неможливо втілити в життя маркетингову стратегію, яка б не ґрунтувалася на дослідженнях, пошуку та аналізі отриманої інформації. Технологія Big Data активно використовується для розуміння цільової аудиторії, поведінки споживачів, ринкової кон’юнктури тощо. Зазначено, що робота з «великими даними» є запорукою для створення якісного продукту чи сервісу та вдалому просуванні їх на ринку. Проаналізовано сучасний стан та особливості розвитку даної технології протягом останніх років. У статті описано основні характеристики та форми великих даних, розглянуто типи даних, які мають особливе значення для фахівців у сфері цифрового маркетингу. Виокремлено ряд завдань, які допомагає вирішити технологія Big Data маркетологам: сегментація аудиторії, аналіз настроїв, цільовий маркетинг, прогнозний і директивний аналіз, вимірювання результатів проведених кампаній тощо. Наведено основні методи аналізу Big Data, а також інструменти та технології їх обробки. Описано ряд проблем та наслідків пов’язаних з використанням «великих даних» у цифровому маркетингу: несанкціоноване використання особистої інформації, проблема масштабування, інтеграція раніше зібраних даних, розрізненість систем збору та обробки інформації, нестача фахівців високого рівня кваліфікації, проблема вироблення універсальної мови спілкування та роботи з даними всередині компанії, загроза зламу, наявність помилок та збоїв у роботі, потенційна можливість нашкодити репутації компанії тощо. Встановлено, що digital-маркетинг, керований даними (data-driven marketing), дозволяє ефективно сегментувати споживачів, чим надалі полегшує можливість робити клієнтам оптимальні персональні пропозиції, а також може суттєво скоротити воронки продажів і підвищити прибутковість компаній. У процесі дослідження було виявлено та обґрунтовано необхідність використання «великих даних» під час реалізації стратегій digital-маркетингу сучасними компаніями, визначено найбільш сприйнятливі сфери для використання Big Data.