ІНВЕСТИЦІЙНА СКЛАДОВА ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ЕКСПОРТУ УКРАЇНИ (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2021)
Статтю присвячено структурному аналізу експорту товарів і послуг з України, визначенню основних бар’єрів стосовно якісного розвитку експортних підприємств та висвітленню пропозицій щодо структурної та географічної диверсифікації національного експортного кошику. По-перше, у статті визначаються теоретичні підходи до диверсифікації зовнішньоторговельної діяльності та фактори, що впливають на рівень концентрації експорту країни. Також було розглянуто методологічний аспект оцінки складності економіки за допомогою декількох індексів, що дають можливість визначити відносні конкурентні переваги вітчизняного господарства на міжнародних ринках та рівень диверсифікації експортного кошику країни. По-друге, проаналізовано динаміку та структуру українського експорту товарів, внаслідок чого було виявлено його сировинну спрямованість. Основну частку продукції, що вивозиться, становить сільськогосподарські товари та мінеральні ресурси, що негативно позначається на перспективах стабільного інноваційного розвитку вітчизняних переробних галузей. Досліджено індекси концентрації експорту та складність економіки України, які вказують на низький рівень диверсифікації вітчизняного експортного кошику. Здійснено ABC-аналіз експорту українських послуг закордон. В результаті оцінки структури експортної діяльності, було виділено основні відносні торговельні переваги національної економіки та фактори, що стримують розширення номенклатури експортованої продукції. В останньому розділі статті сформульовано місце інвестиційного капіталу в процесі збільшення рівня технологічності вітчизняного експортного кошику. Визначено способи активізації венчурного фінансування інноваційних українських стартапів. Також запропоновано інституційні механізми переорієнтації та напрями географічної диверсифікації експортної діяльності України.