ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГІВ СТВОРЕННЯ ВАРТОСТІ - Дугінець, Ганна Володимирівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
В статті досліджено особливості розвитку людського капіталу в умовах формування глобальних ланцюгів створення вартості. Визначено, що сучасна світова економіка створює безпрецедентні виклики і можливості для продовження прогресу в області людського розвитку. При цьому світове виробництво грає важливу роль в стимулюванні суспільного прогресу за рахунок поширення міжнародних виробничих мереж. В результаті аналізу процесу транснаціоналізації визначено, що домінування виробництва в рамках міжнародних виробничих мереж ТНК породжує конкуренцію між країнами за локалізацію у себе найкращих, тобто пов'язаних зі створенням найбільшого обсягу доданої вартості, ланок процесу виробництва. Конкуренція ведеться шляхом підготовки кадрів, інвестицій в інфраструктуру, введення сприятливого податкового режиму тощо, а також висунення вимог щодо розміщення на своїй території певної стадії виробничого процесу в якості умови допуску ТНК на ринок країни. Отримано висновок, що освіта перетворилася в найважливіший ресурс, який відрізняє економічних суб’єктів, які володіють потенціалом процвітання під впливом глобалізації, від тих, чий статус стає все більш маргінальним. Знання, будь то високоспеціалізоване або більш загальне, відбите в базовому умінні вирішувати проблеми, в здатності до навчання і засноване на розвинених навичках читання і рахування, стає необхідною умовою для діяльності зі створення вартості та швидкого переходу з одного її виду на інший. Беручи до уваги світовий досвід, обґрунтовано, що в нашій економіці доцільно удосконалювати механізм перерозподілу доходів, які формуються від експорту природних ресурсів, на цілі розвитку людського капіталу, власної технологічної бази, зміцнення (створення) інститутів та інфраструктури, необхідних для притоку інвестицій в сферу виробництва готової продукції з акцентом на початковому етапі на середньотехнологічний індустріальний малий бізнес, потім на розвиток середніх високотехнологічних виробництв, і лише після цього - на включення великих підприємств в глобальні ланцюги створення вартості