Глобальне партнерство як нова парадигма регіонального розвитку - Ткаченко, Юлія Володимирівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Сформовано концептуальні уявлення щодо глобального партнерства як нової парадигми регіонального розвитку в контексті формування нового порядку денного з метою досягнення цілей сталого розвитку. Вивчення різних шкіл економічної думки дозволило виділити наступні напрями, в межах яких досліджуються питання регіоналізації в контексті сучасних загальносвітових тенденцій розвитку: новий інституціоналізм, неомарксизм, функціоналізм, постмодернізм, транснаціоналізм, глобалізм, конструктивізм. За результатами огляду концептуальних підходів сформовано розуміння сутності процесу регіоналізації з позицій сучасних тенденцій. Надано уточнення концептуального змісту понять «регіон», «міжнародний регіон», «транскордонний регіон», «глобалізований регіон». Поглиблено смислове навантаження поняття транскордонного співробітництва в умовах розвитку глобального партнерства як «cooperation-without-frontiers» (співпраця без кордонів), що передбачає загальну цілеспрямовану взаємоузгоджену діяльність (влади, населення, бізнесу сусідніх країн) задля вирішення соціальних, економічних, екологічних та інших проблем територіальної спільноти сусідніх країн. Схематично відображено рівні регіоналізації в світовому просторі.