Роль держави в раціональному обмеженні економічного егоїзму підприємницького сектора - Дерій, Жанна Володимирівна; Зосименко, Сергій Ігорович (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Категорія “економічний егоїзм” належить до найважливіших ціннісних орієнтирів суб’єктів підприємницької діяльності, що визначають лінію їх економічної поведінки у короткостроковому та довгостроковому аспектах. Сучасні дослідження присвячені подоланню проблем так званих “провалів ринку” інструментами державного регулювання. Однак, поза увагою науковців залишається джерело подібних проблем, яке ми вбачаємо у ціннісних орієнтаціях економічних суб’єктів, що детермінують відповідний тип економічної поведінки у короткостроковій та довгостроковій перспективах. Метою статті є визначення ролі інституту держави в обмеженні економічного егоїзму як чинника, що має деструктивний вплив на соціальну стабільність в країні. У статті досліджено роль держави у регулюванні економічного егоїзму, котрий повинен бути обмежений до раціонального рівня. Доведено, що завданням держави є формування відповідного інституційного середовища як сукупності формальних та неформальних інститутів, покликаних сприяти встановленню взаємовигідних правил взаємодії між економічними суб’єктами на принципах справедливості, довіри, максимального врахування прав та інтересів інших учасників ринку. Обґрунтовано, що результатом державного регулювання у даній сфері повинно стати підвищення рівня соціальної сенсибілізації підприємницької діяльності.