Вплив процесів транснаціоналізації виробництва на еволюцію економічних теорій міжнародного переміщення капіталу - Грабинська, Ірина Володимирівна; Лаба, Ірина (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті простежено етапи зародження та розвитку економічних теорій, що пояснюють причини та наслідки міжнародного переміщення капіталу. З’ясовано, що напрями розвитку економічної теорії визначаються як загальними парадигмальними змінами в економічній науці, що визначають панівні методологічні підходи у дослідженні економічних процесів та явищ, так і глобальними змінами у господарській практиці. Це дало змогу сформувати новий клас теорій, які відійшли від традиційних мікро- чи макропідходів у дослідженні економічних процесів та явищ до формування надійних мікрооснов макроекономічної теорії міжнародного переміщення капіталу. Проаналізовано як традиційні, так і більш сучасні новаторські концепції щодо пояснення цього явища. Зроблено висновок про те, що еклектична концепція OLI є важливим етапом на шляху теоретичних пошуків побудови нової багатофакторної економічної моделі, що пояснює міжнародне переміщення різних форм капіталу у глобалізованому світі.