Діагностика відтворення продуктивних сил у контексті розвитку регіонального соціуму - Коломицева, Олена Віталіївна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Стаття присвячена проблемі подальшого розвитку продуктивних сил в умовах структурної перебудови економіки на основі всебічного наукового аналізу якісного відтворення продуктивних сил з урахуванням багатогранності цього процесу, спрямованого на пропорційність розвитку всіх елементів регіональної системи та оновлення всіх форм її організації. Відтворювальний підхід до організації регіональних процесів є передумовою забезпечення пропорційності розвитку всіх факторів виробництва, що зумовлює найбільш раціональну структуру регіонального господарства і сприяє вирішенню проблем, що стоять перед регіональним соціумом. Особливості розвитку продуктивних сил, які характеризують ступінь динамічності природних і трудових ресурсів, виробництва, населення й регіональну інфраструктуру, визначають результати функціонування самої соціально-економічної системи та її структуру.