Шляхи активізації інноваційної діяльності в регіоні - Ковальчук, Яніна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Інноваційна діяльність у регіонах України сьогодні потребує суттєвих змін та механізмів активізації, адже саме інноваційність є в сучасному світі запорукою розвитку та процвітання. Інновації є ключовою рушійною силою підприємницької та регіональної конкурентоспроможності. В той же час сучасні умови розвитку регіональних просторів вимагають розробки новітніх ефективних стратегій модернізації, що ґрунтуються на інноваціях. Для здійснення інноваційної модернізації найбільш сучасним шляхом промислового розвитку є організація кластерних об’єднань підприємств, що вже зарекомендувала себе в усіх куточках світу. Метою роботи є визначення шляхів активізації інноваційної діяльності в регіоні у рамках розробки модернізаційних стратегій та впровадження кластерних процесів у регіонах, а також дослідження методики оцінки інноваційної діяльності. Характерний для вітчизняної економіки недостатній рівень інноваційності призводить до низької ефективності всіх сфер функціонування регіональної економіки. Попри розуміння необхідності активізації, дієві механізми сприяння цьому процесу ще не відпрацьовані в Україні. Саме модернізаційний процес є запорукою збільшення використання інновацій у процесі підприємницької діяльності, який має певний перелік рушійних сил. Об’єднання в регіоні у межах кластеру стає сьогодні необхідною умовою інноваційного розвитку та підвищення конкурентоспроможності як окремих учасників об’єднання, так і регіону в цілому. Така форма кооперації забезпечує механізм залучення інноваційних розробок. Таким чином, сьогодні існує важлива проблема активізації інноваційних процесів у рамках модернізаційних стратегій, що вимагає високої взаємодії між різними учасниками регіонального простору та його зовнішнього середовища.